Etika Ketika Menghadapi Temuduga

(Sila rujuk topik ini sepanjang masa kerana sentiasa akan dikemaskini)

Etika Berpakaian. Anda perlu berpakaian formal walaupun anda ditemuduga untuk jawatan Pembantu Teknikal di TM Berhad. Tidak mengira apa jua permohonan dan jawatan, sila hadiri temuduga anda sebaik-baiknya. Walaupun anda tidak pernah berkemeja sebelum ini, turunkan rasa ego anda dan ikuti segala etika ketika ditemuduga. Sila rujuk Tatacara Berpakaian ketika Temuduga.

Dokumen. Anda perlu menyediakan segala dokumen yang lengkap dan menyusunnya mengikut susunan yang betul. Temuduga dengan sektor perbankan biasanya lebih rumit penyediaan dokumennya berbanding temuduga PTD! Sungguhpun demikian, kerajaan mempunyai prosedur ‘tapisan halus’ untuk mengenalpasti calon-calon yang terpilih. Maka jangan terlalu gembira dengan pernyataan tadi.

Gantinama. Gunakan gantinama penemuduga dengan sesuai. Sebagai contoh jika temuduga untuk jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik, anda sebaik-baiknya menggunakan gantinama ‘Tuan’ dan ‘Puan’ kerana ianya gantinama ‘selamat’ walaupun penemuduga anda berkemungkinan besar bergelar Dato’ ataupun Pegawai Kanan di Kementerian. Jika anda mengenali penemuduga anda, maka gunakan gantinama Dato’ tersebut. Jika di sektor swasta, GLC mahupun MNC sila gunakan gantinama ‘Encik’ ataupun ‘Tuan’ juga tidak menjadi masalah. Dalam Bahasa Inggeris gunakan gantinama ‘Sir’ atau ‘Madam’.

Masalah gantinama ini jangan dipandang ringan kerana ianya termasuk dalam etika ketika ditemuduga. Anda boleh menyulitkan keadaan jika penemuduga kurang berpuas hati dengan gantinama yang digunakan ke atas mereka dan permohonan anda mungkin dipertikaikan.

Menjawab soalan dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Malaysia? Kebiasaannya permulaan temuduga tidak salah jika anda menyapa penemuduga tetapi awas jangan terlalu friendly. Kemudian penemuduga akan mula melontarkan soalan-soalan sama ada berkaitan dengan bidang pekerjaan yang dimohon ataupun sekadar untuk berbual-bual. Jika anda fasih, teruskan berbual di dalam Bahasa Inggeris dan penguasaan anda akan terus dinilai. Jika penemuduga bertanyakan dalam Bahasa Inggeris, kemudian Bahasa Malaysia untuk soalan seterusnya, anda mempunyai dua pilihan. Pertama, terus menjawab dalam Bahasa Inggeris dan keduanya anda boleh bertanyakan mereka (dalam Bahasa Inggeris), “Adakah Tuan ingin saya teruskan dalam Bahasa Inggeris?” Tidak salah bertanya dan ini menunjukkan tahap keyakinan anda. Kemudian jawab mengikut yang diarahkan atau jika mereka tidak kisah anda menjawab dalam apa jua bahasa, maka anda jawab dalam bahasa yang membuatkan anda lebih selesa. Perlu diingat, ada penemuduga yang menyoal dalam Bahasa Malaysia akan tetapi marah jika kita menjawabnya dalam Bahasa Malaysia. Senario ini agak jarang berlaku tetapi jika anda menghadapinya, anda perlu bertenang. Jangan panik tetapi sebaliknya minta maaf dan teruskan menjawab dalam Bahasa Inggeris.

Apabila anda disoal. Pertama sekali anda perlu bersedia dan bertenang serta dengar soalan dengan teliti. Kedua, anda perlu memahami soalan dengan baik, jangan merangka-rangka jawapan lagi ketika soalan masih ditanyakan kepada anda nanti ianya akan menyebabkan anda terlalu cepat menjawab soalan. Jangan cuba menjawab soalan dengan gopoh tetapi bertenang dan cuba memahami komposisi soalan dan jawapan yang difikirkan sesuai.

Kategori Jawapan. Kategori jawapan antaranya seperti jawapan yang baik dan menepati kehendak soalan, jawapan selamat dan jawapan yang dijawab di luar konteks soalan (elakkan menjawab sebegini kerana ianya akan menjejaskan permohonan anda).

Senyum. Sentiasa tersenyum ketika ditemuduga walaupun anda dilanyak ketika sesi temuduga.

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Trackback: PANDUAN TEMUDUGA MAYBANK (ESOK, 13 JULAI 2010) | Makluman Mengenai Penempatan Pekerjaan Graduan MyCareer, MyFuture

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: